Behandeling en diagnostiek
15501
page-template-default,page,page-id-15501,bridge-core-3.1.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Behandeling en diagnostiek

Ouders hebben regelmatig vragen over hun kinderen. Ze vragen zich af waardoor het kind zich op een bepaalde manier gedraagt, of willen weten welke capaciteiten hun kind heeft. Bij Praktijk Groei kunt u voor dit soort vragen terecht.

190521_dag11__Irma_-297

Diagnostiek

Een diagnostisch traject begint altijd met een intakegesprek. Daarin worden de klachten geïnventariseerd en de vragen die ouders beantwoord zouden willen zien. In overleg wordt bepaald welke testen ingezet kunnen worden. Te denken valt aan prestatietaken (zoals een intelligentietest), vragenlijsten en observaties.

Bij Praktijk Groei wordt vooral handelingsgerichte diagnostiek uitgevoerd. Dit betekent dat de diagnostiek ingezet wordt om uit te zoeken hoe het kind in de klassensituatie of in de opvoedingssituatie het beste begeleid, opgevoed of geïnstrueerd kan worden.

Behandeling

Bij Praktijk Groei worden verschillende behandelvormen aangeboden. Een behandeling begint altijd met een intakegesprek. In dat gesprek wordt er kennis gemaakt en vertelt de cliënt de belangrijkste klachten en wat de verwachtingen van de behandeling zijn. Wanneer ouders met hun kinderen komen is er de mogelijkheid om (voor een deel) gezamenlijk of afzonderlijk met de psycholoog te praten.

Een behandeling wordt altijd op maat gemaakt. Kinderen krijgen meestal een werkboek met opdrachten. Soms zit er ook wat huiswerk bij. Tijdens het intakegesprek wordt er samen met het cliëntsysteem gezocht welke behandelingsvorm zij prettig vinden.

De meest voorkomende behandelvormen die bij Praktijk Groei worden aangeboden zijn:

190512_dag2__Irma_-147
160604_lake district-170

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de psycholoog onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken. Oplossingsgerichte therapie is kortdurend en resultaatgericht.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg. Meer informatie en filmpjes over cognitieve gedragstherapie vindt u bij www.vgct.nl.

IMG_7536
IMG_7325

ACT

Bij ACT leren kinderen dat gevoelens en gedachten er mogen zijn. Ze onderzoeken welke gedachten een goede raad geven en wat je kunt doen als er veel kletspraat tussen zit. Door de oefeningen vinden ze de waarden die belangrijk voor ze zijn, wat ze kunnen doen als er hobbels op de weg zijn en welk gewoontegedrag er dan naar boven komt. Meer informatie is te vinden bij www.act4kids.nl.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken, bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, een overval, medische handelingen en pesterijen. Het kan goed toegepast worden bij faalangst en een negatief zelfbeeld. EMDR wordt soms ook gecombineerd met cognitieve gedragstherapie. Meer informatie en filmpjes vindt u op www.emdr.nl en www.emdrkindenjeugd.nl.

190515_dag5__Irma_-150